Novosti dana

Preliminarni konačni rezultati Komisije za sprovođenje referenduma pokazuju da je 99,81 odsto izašlih birača podržalo da se 9. januar i ubuduće obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske. Na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?", "za" je glasao 677.721 građanin, odnosno 99,81 odsto. Protiv je bio 1.291, odnosno 0,19 odsto. "Republički referendum je uspešno obavljen i rezultat referenduma je punovažan", istakao je predsednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, nakon saopštavanja prvih rezultata, da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata i dodao da će 25. septembar ući u istoriju RS.

U Briselu je nastavljen dijalog Beograda i Prištine. Do 29. septembra razgovaraće se o pitanjima međunarodnog pozivnog broja za Kosovo, imovini i pravu "Telekoma" da nesmetano nastavi da radi na Kosovu. Srpsku delegaciju predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija biće održana peta runda glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije. Kandidat Srbije Vuk Jeremić se, posle preseka glasova nakon četiri runde, nalazi na drugom mestu, dok je na prvom i dalje bivši portugalski premijer Antonio Gutereš. Dosadašnji rezultati daju razloga za optimizam, izjavio je Jeremić, uoči današnjeg glasanja. Kaže da je kandidatura Srbije dobila široku podršku zahvaljujući otvorenom pristupu i konkretnim predlozima za reformu Ujedinjenih nacija.

Urednik i voditelj: Svetlana Živković

Urednik vesti: Nebojša Nikolić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво