Novosti dana

Talas pojačanog saobraćaja u danima vikenda koji nam predstoji može izazvati ponovo duge kolone i zadržavanja, kako na pojedinim graničnim prelazima, tako i na glavnim putnim pravcima u našoj zemlji, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Mađarska policija sa prelaza Reske (Horgoš), od devet sati preusmerava vozila prema prelazu Tompa (Kelebija).

Insistiranje Hašima Tačija na tome da će samoproglašeno Kosovo pokušati da Srbiju tereti za genocid pred međunarodnim instancama, jeste samo još jedna potvrda da Priština nastoji da se infiltrira u tela UN kako bi nastavila rat protiv Srbije drugim sredstvima, kaže Marko Đurić. Ako je iko na Kosovu i Metohiji izvršio genocid, to su OVK i njeni bivši i sadašnji komandanti, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, povodom intervjua koji je kosovski predsednik Hašim Tači dao beogradskom listu "Danas".

U crkvi Svetog Marka u Beogradu prvi put je služen parastos povodom 75 godina od genocida nad Srbima u NDH. Organizatori, Udruženje Srba iz Hrvatske podsećaju da je na današnji dan 1941, u Glinskoj crkvi ubijeno više od 1.500 Srba i napominju da je pomen održan za sve stradale Srbe u NDH od 1941. godine do kraja Drugog svetskog rata i da ovaj pomen ima i politički cilj.

Na 75. godišicu ustaških zločina koji su počinjeni u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini, Srpsko narodno veće i Antifašistička liga Republike Hrvatske odali su pijetet Srbima iz Gline i sela nekadašnjeg kotara Vrginmost. Komemorativni skup održan je na mestu nekadašnje pravoslavne crkve u kojoj su ustaše od 24. jula do 8. avgusta 1941. ubile oko hiljadu mušaraca iz toga kraja. Tamo je 1969. izgrađen Spomen dom u kojem je bila izložena arhivska građa o počinjenim zločinima. Ovu ustanovu vlasti su neposredno nakon "Oluje" preimenovale u Hrvatski dom, a to ime i danas nosi.

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Urednik vesti: Nenad Selaković 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи