Novosti dana

Rad i rezultat će biti najvažniji kada je reč o sastavu buduće vlade, izjavio je mandatar Aleksandar Vučić. Kaže da je za njega politika pitanje rezultata, a ne ljubavi i mržnje. I nije bitno da li nekoga voli ili ne, nego da li jeste ili nije u stanju nešto da uradi.

Mandatar poručuje da tim koji će činiti novu vladu treba da mu pomogne da oživi "energiju i veru" građana koji su glasali i da je to je razlog zbog kojeg se, kaže, dugo bavi sastavljanjem tog tima. U intrvjuu Ekspresu Vučić dodaje i da ima puno poverenje u gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, ali i da nikada neće osporiti njegovu odgovornost ukoliko se ona ustanovi.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je novu notu Srbiji u kojoj odbacuje pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Hrvatske, ali i poziva srpsku vlast, kako navode, da ne koristi rečnik agresivne velikosrpske politike iz 90-tih. U noti se pozivaju srpski zvaničnici da komunikacija s predstavnicima hrvatske državne vlasti bude u duhu temeljnih evropskih vrednosti - poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina. "Hrvatska očekuje da u duhu dobrosusedske suradnje Srbija što pre krene u rešavanje otvorenih pitanja u tom pogledu", navelo je u noti hrvatsko ministarstvo. Vlasti Srbije i Hrvatske poslednjih dana razmenile su nekoliko protestnih nota.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, 32 porodice iz ugroženih kategorija useljene su u novoizgrađene stanove u centru Obrenovca. Te porodice nisu imale vlasništvo nad domaćinstvima koja su im uništena u poplavama u maju 2014. godine, pa nisu bile obuhvaćene nijednim vladinim ili drugim donatorskim programom. Poslednje dve godine živeli su u kolektivnim centrima ili u neuslovnim objektima. Porodice u novim stanovima posetili su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport. U Obrenovcu je do sada novcem Unije obnovljeno više od 140 škola, ambulanti, kuća i izgrađena su 73 mesta, a u toku su i radovi na utvrđivanju bedema.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nebojša Nikolić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво