Romano Them

U beogradskom Mikser Hausu održana je Konferencija o zapošljavanju Roma i Romkinja i Sajam preduzeća sa najboljim praksama u zapošljavanju pripadnika romske zajednice.

U sklopu manifestacije, izabrana preduzeća su predstavila svoje proizvode i usluge kako bi imala priliku da se povežu sa velikim kompanijamaa, a osim toga, mladi stručnjaci Romi su razgovarali o mogućnostima zapošljavanja sa predstavnicima kompanija koje su razvile praksu korporativne društvene odgovornosti.

U Pragu počeo 18. svetski festival romske kulture „Khamoro". U drugom delu emisije prenećemo vam deo atmosfere iz „zlatne" češke prestonice. Prvi dan Khamoro festivala protekao je u znaku posete predsednika norveškog Parlamenta izložbi romske umetnice Emilije Rigove iz Slovačke i velikog koncerta moderne romske muzike u kombinaciji sa romskom folklornom muzikom. U velelepnom koncertnom prostoru La Fabrika klub, publika je mogla da čuje zvuke rom-popa, roka, latino, fanki i soul muzike, a izvođači su bili Milan Kroka lajv bend iz Češke, Džipsi kežual iz Rumunije i DJ Šantel sa Bukovina klub Orkestrom iz Nemačke.

U galeriji Češki centar u samom centru starog Praga Emilija Rigova imala je izložbu svojih slika pod nazivom „Arhetip Pre Bari" , što je zapravo životna priča imaginarne Bari Rakljori -u prevodu, Velike Devojke, kako glasi nadimak autorke, i na neki način njen alter ego.

Govorimo i o koordinatorima za romska pitanja koji u gradovima i opštinama u Srbiji pomažu da se romska zajednica uključi u društvo.

Gradski odbor SUBNOR-a Kragujevac pokrenuo je inicijativu za postavljanje spomen ploče sa imenima streljanih Jevreja, Roma i Srba u Bagremaru 1941. godine.

Emisiju vode Gordana Nešović i Hiriša Beriša

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво