Novosti dana

Komesar EU Johanes Han rekao je da je sinoć postignuto rešenje za otvaranje poglavlje 23 u pregovorime Srbije i Evropske unije i da će ono biti sprovedeno sledeće nedelje. Han je rekao da na sastanku ambasadora EU sledeće nedelje očekuje odluku o zelenom svetlu za otvaranje poglavlja 23.

Oko 2.000 Albanaca protestovalo je u Dečanima protiv odluke kosovskog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad zemljom, koju svojataju lokalne vlasti. Skup protekao bez incidenata. Selmanaj: Manastir i zemlja pripadaju Dečanima.

U Briselu se nastavlja dijalog Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, a na dnevnom redu su sva otvorena pitanja. Delegaciju Beograda predvodi direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Prethodni krug dijaloga je održan 19. aprila, kada su se obe delegacije, u skladu sa evropskim standardima, obavezale na slobodni prevoz robe, uključujući i opasne materije.

Širom Francuske su najavljeni još oštriji štrajkovi, protesti i blokade zbog spornog zakona o radu. Agencije javljaju da sindikalci pale gume i blokiraju glavni most u Avru, na severnoj obali. U devet nuklearnih elektrana smanjena je proizvodnja, ali stručnjaci ne očekuju nestašicu struje. Blokirana je i većina rafinerija, zbog čega u velikom delu zemlje vlada nestašica goriva. Ima problema i u železničkim i vazdušnom saobraćaju. Predsednik Fransoa Oland kaže da su štrajkovi neprihvatljivi i da će suzbiti blokade. Premijer Manuel Vals je izjavio da sporne reforme neće biti povučene, ali da su moguće promene nabolje, ne precizirajući o čemu se radi.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nebojša Nikolić

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи