Kojekuda

Kuhinja je kod svih naroda glavni deo kuće, ali nigde tako kao kod Srba. U srpskim selima kuhinja se naziva "kuća", a samo u gradovima - kuhinjom. Ognjište kao centralni deo u svakoj kući gotovo kultno mesto. Pored njega se spavalo, grejalo, pekao se hleb i gotovila jela. Hleb se u selima pekao samo na ognjištu, od žitnog ili kukuruznog brašna, a žito se spremalo i za jelo u zrnu, pa su kuvana pšenica i kukuruz bili - i ostali - često spremana jela.

U srednjovekovnoj Srbiji jela su se dva obroka i ta jela su bila zdravija jer su se spremala na vodi. Stara srpska legenda kaže da se u vreme Dušanovog carstva, u 14. veku, na srpskom carskom dvoru jelo zlatnim kašikama i viljuškama. Tada se srpska srednjevekovna kuhinja sastojala pretežno od mleka i mlečnih proizvoda i povrća. Bogati su jeli hleb od pšenice, a siromašni od zobi i žita. Najčešće se jela divljač, dok je sa druge strane stoka čuvana za upotrebu u poljoprivredi. Kasnije je pod uticajem Zapada uveden i doručak.

Tek krajem 19. i početkom 20. veka pojavljuju se knjige sa pravim srpskim jelima. U njima je zabeležen način pripreme jela u srpskim selima: posni i mrsni pasulj, posna i mrsna sarma od kiselog kupusa, punjene paprike, krompir i meso „na tepsiju", udrobica, kavurma, piktije, piktije od boba, kačamak, gruvanica, kovrljan, gibanica, popara, cicvara, tikvenjak, česnica, prevrtača, varica...

No istina je da je svaki kraj imao svoje kulinarske osobenosti. Starinska srpska jela u istočnoj Srbiji biće na našem stolu u ovoj Kojekuda priči - jajčanik, čapkano, pita od maslačka i suvih šljiva, pa sirće od drenjina i još koječega.

Pričala nam je i budila apetit Rada Zdravković, domaćica iz Boljevca, svima u okolini (a i šire) poznata po umeću spremanja starinski srpskih jela tog kraja. Posetile smo je jednog toplog avgustovskog prepodneva. Zamislite veliku terasu, prepunu cveća, skrivenu od pogleda zelenilom...

Dodajte udobne i meke fotelje i klupe, i naravno veliki sto - naravno sa probranom hranom za goste - a gošće smo bile mi - autorke već podebelog albuma Kojekuda - Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи