Читај ми!

Molitva Dimitrija Kantakuzina

Smatra se da je Dimitrije Kantakuzin rođen oko 1435. godine u Novom Brdu ili da je u taj grad doveden kao sasvim mali dečak. U to vreme Novo Brdo je sa oko četiri i po hiljade stanovnika spadalo u velike evropske gradove kao Frankfurt na Majni, Drezden ili Cirih.

Milan Kašanin je o Dimitriju Kantakuzini napisao:

"Bio je ne samo radoznao, nego i vredan i istrajan. Baviti se teološkim i profanim naukama, interesovati se za razlike i pratiti sukobe katoličke i pravoslavne crkve, sastavljati pesme i pisati prozu, slati prijateljima poslanice, naručivati i čitati knjige, u stravično vreme u kome je on živeo, za to je trebalo imati, ne samo radoznalosti i pameti, nego i ljubavi i snage. I mislima, i osećanjima, i govorom Dimitrije Kantakuzin se razlikuje od ranijih pisaca."

Dimitrije Kantakuzin se svojim delom izdvaja od većine pisaca toga doba. On nije duhovnik, već čovek plemenitog porekla, građanin u svakom pogledu. Zato on u Molitvi Bogorodici nastupa nezavisno od potreba crkve i govori o sebi i svom odnosu prema životu i smrti, govori u svoje ime i u ime svoga čitaoca. Moglo bi se reći kao pravi moderni pesnik.

Radio Beograd 1, 20.00

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво