Novosti dana

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da je zbog jakih padavina moguć porast vodostaja na više reka u Srbiji, kao i manja lokalna izlivanja na bujičnim vodotokovima. U centralnim, istočnim i južnim krajevima na snazi je narandžasti meteoalarm. Iz Štaba za vanredne situacije kažu da su ekipe na terenu i da preduzimaju preventivne mere.

Oblačno i kišovito vreme otežava saobraćaj na celoj putnoj mreži u Srbiji, upozoravaju nadležni u Auto-moto savezu. Na graničnim prelazima, iako je poslednji dan praznika, trenutno nema dužih zadržavanja ni na ulasku, ni na izlasku iz zemlje. Veće gužve očekuju se u kasnim popodnevnim i večernjim satima.

U toku je izborna tišina pred sutrašnje ponovljeno glasanje za novi saziv republičkog parlamenta. Izbori se ponavljaju na 15 biračkih mesta, a pravo glasa ima 19 hiljada 631 građanin. Ponovo će se glasati na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva u Beogradu, Jagodini, Vranju i na po jednom u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Kladovu i Užicu. Preliminarni rezultati glasanja biće poznati sutra uveče, najavila je Republička izborna komisija.

Na današnji dan 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu, napadnuta je kolona vojnika JNA, dok se povlačila iz tog grada, u skladu sa dogovorom o mirnoj evakuaciji, u zamenu za puštanje na slobodu Alije Izetbegovića, koga je JNA dan ranije zarobila. Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i takozvane Teritorijalne odbrane, ubili su 42 i zarobili 207 pripadnika JNA. Dan kasnije još devetorica zarobljenih su ubijeni za zločin u Dobrovoljačkoj niko nije odgovarao, a Haški sud je ocenio da je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

Širom sveta obeležava se Dan slobode medija za koju se ocenjuje da je na najnižem nivou u poslednjih 12 godina. Na poziv Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Sindikata novinara Srbije elektronski mediji su u 5 do 12 "isključili ton i zamračili ekrane" čime su se pridružili međunarodnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine," i upozorili javnost na sve lošiji položaj novinarske profesije.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nebojša Nikolić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи