U središtu pažnje

Kakva je bila uloga srpskih plemkinja u dalekoj istoriji? Kako su se stvarale društvene mreže pre interneta? Na koji način je to uticalo na prozimanje Srbije i Evrope kroz vekove?

U prostorijama EU Info centra održava se serija javnih predavanja "Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja" namenjena najširoj publici, čiji je cilj predstavljanje različitih aspekata interakcije Srbije i Evrope u širokom hronološkom rasponu - od srednjeg veka do savremenog doba. Jedno od zanimljivih predavanja, intrigantnog naziva, "Uloga plemićkih žena u društvenim mrežama pre interneta - povezivanje Srbije i Evrope u srednjevekovno i rano moderno doba" - održala je dr Jelena Erdeljan, vanredni profesor odeljenja istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Istraživanje se odnosi na dinastičke brakove i političke saveze koji su zasnovani i održavani posredstvom plemićkih žena. One su, zahvaljujući svojoj istaknutoj poziciji i poreklu, kreirale i održavale tadašnje društvene mreže kroz korspodenciju i hodočašća, ktitorstvo i dobrotvorne institucije, škole i bolnice, osnivane pod njihovim nadzorom.

Kako su plemkinje posredstvom dinastičkih veza održavale žive političke i društvene kontakte u istoriji, koliko je poznavanje istoriskih korena važno da razumemo današnje dogadjaje, kakvi su bili odnosi Srbije i Evrope zahvaljujući interakciji poznatih istorijskih ličnosti - čućemo od gošće emisije U središtu pažnje, istoričarke umetnosti, prof. Jelene Erdeljan sa Filozofskog fakulteta.

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи