Kod dva bela goluba

U večerašnjoj emisiji slušamo sećanja kapetana Mihajla Nikolića, iz 102 lovačke eskadrile, branioca Beograda 6. aprila 1941. godine. Po njegovom saznanju, u prvom talasu Beograd je napalo 234 bombodera tipa "junkers" i 160 dvomotornih bombardera drugih vrsta, koje su štitile mnoge "štuke". Svi naši piloti su hrabro uletali u taj roj aviona, ne pomišljajući na neravnopravan odnos snaga.

IK-3 su poleteli prvi zato što su prvi obavešteni o napadu. Naša eskadrila je uzletela odmah zatim sa 7 Me-109E (imali smo ukupno deset aviona ali je jedan bio u kvaru, a dva su bila u patroli).

Bio je vedar dan sa malo izmaglice i lake oblačnosti. Leteli smo u pravcu reke Save. Kada smo uzleteli osvrnuo sam se po navici iza sebe i video da je moj pratilac Miodrag Bošković u zabuni zaboravio da uvuče stajni trap. Pokušao sam da stupim u kontakt sa njim preko radija ali bezuspešno. Tek kada sam izvukao stajni trap na mom avionu shvatio je poruku i uvukao točkove nakon čega se pridružio formaciji. U početku nismo videli ništa da bi zatim primetili kako naši avioni poniru ka nečemu. Kada smo se približili nebo se zacrnelo od nemačkih aviona...

Nemci su ubili komandira Miloša Žunjića dok je bio još u vazduhu, pod padobranom. Mihajlo Kale Nikolić je zarobljen i nedelju dana po izbijanju rata sproveden u logor Osnabrik. Sećanja kapetana Mihajla Kaleta Nikolića snimljena su 1991. godine.

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: bombardovanje Beograda 6. aprila 1941.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво