Kod dva bela goluba

O despotici Jeleni, rođenoj oko 1349. godine, Milan Kašanin je zapisao:

„Bila je kći ćesara Voihne, carevoga bratučeda koji je u istočnoj Makedoniji dobio na upravu oblast Drame, imala je sve uslove za dobro vaspianje - da nauči čitati i pisati srpski i grčki, raditi umetnički vez, kretati se u krugu vizantijske i srpske vlastele i crkvenih ljudi, pratiti svetovne i crkvene događaje kod nas i u svetu..."

Najstariji tekst despotice Jelene Mrnjavčević, potonje monahinje Jefimije, ugraviran je u pozlaćene srebrne pločice na sasvim malom diptihu koji je ukrašen biserom i dragim kamenjem - ikonici kojom je serski mitropolit Teodosije darivao na krštenju njenog sina, jedinca Uglješe. Nažalost, detence je u četvrtoj godini umrlo i sahranjeno u Hilandaru pored dede po majci Voihne. Sinovljevu ikonicu despotica Jelena je poslala u Hilandar. Na spoljašnim njenim stranama u metalu urezane su reči njene "Tuge za mladencem Uglješom", pune koliko bola i mudrosti toliko i nežnog osećanja. Zapis je nastao između 1368. i 1371. godine.

O njenim darovima (prinošenijima) zavesa za carske dveri hilandarske crkve i pokrov za ćivot kneza lazara govori Dušan Milovanović, uvaženi istoričar umetnosti. Čućemo i odlomke iz radio-drame "Jefimija" Zvonimira Kostića iz 1986. godine.

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: Jefimijin vez na pokrovu za ćivot kneza Lazara

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво