Školska integracija migranata u Nemačkoj i Srbiji

Kako počinje integracija migranata koji su pre nekoliko meseci stigli u Nemačku i to onih najmlađih, dece školskog uzrasta. Tokom boravka u Frankfurtu u okviru projekta "Medijska putovanja u Evropskoj uniji", posetili smo stručnu školu "Berta Jordan". Reč je o školi u kojoj stranci, većinom migranti uče nemački jezik i stiču osnovne veštine kako bi kasnije svoje obrazovanje mogli da nastave u klasičnom obrazovnom programu Nemačke ili se pripreme za određeni posao.

"Berta Jordan" škola je od oktobra uvela poseban program pod nazivom "InteA", "Integration und Abšlus", što u bukvalnom prevodu znači integracija i diploma. O efektima primene novog programa za Radio Beograd 1 govore: nastavnica nemačkog jezika Franciska van Elten i nastavnik matamatike Horst Hofman.

Srbija je, s druge strane, zemlja koja ima mnogo iskustva u prihvatu i zbrinjavanju izbeglica, integraciji, pa i reintegraciji. S obzirom na to da smo mi tranzitna zemlja, u kojoj se migranti zadržavaju 24 do 72 sata, u ovom trenutku program školske integracije pohađa 15-tak azilanata.

U nastavku domaću štampu prelistava Marina Stojadinović, urednik i voditelj emisije "Doživeti stotu".

"Novinarenje" priprema i vodi Nevena Kostadinović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара