Kojekuda - repriza

Kad se kaže agronom i pisac istorijskih romana – zbog ovog prvog zanimanja, čovek u glavi stvori sliku nekog imanja na kojem se kultivišu biljke, uredno posađene u lepe leje, koje opet obilazi pisac-agronom, između dva pripovedanja o srednjovekovnoj Srbiji... i pride – da se na tom imanju okupljaju pisci i lekari i uz dobru... malinovaču, razgovaraju do duboko u noć, sve sedeći ispod starog, na primer, bora...

No!... Pisac i agronom Dobrilo Nenadić, ne živi na imanju, nema zelene tek posađene leje, ni stari bor... Živi u Arilju, uglavnom sedi u udobnoj, čini mi se, tamno crvenoj ili - pre će biti - braon fotelji, i pripovedanja zapisuje na lap-topu.

Ali - ono kultivisanje i malina jesu deo njegovog života agronoma po obrazovanju. Jer osim što piše, u našoj literaturi - ne zna se zašto - retke istorijske romane, Dobrilo Nenadić, rodom iz sela Vigošte, nadomak Arilja, jedan je od idejnih začetnika malinarskog buma u Srbiji. Zaista je to bio pionirski poduhvat. Zemlja relativno lošeg kvaliteta bila je pogodna za gajenje maline, a pristup i metoda kojom se dobijao veći rod stostruko se isplatio uzgajivačima. Jedan od onih kojima mogu da zahvale je Dobrilo Nenadić.

Ovog poznatog pisca srele smo u Arilju - a odvela nas je tamo želja da zabeležimo priču o staroj crkvi Svetog Ahilija iz 13. veka, o čijoj je izgradnji i freskopisu Dobrilo Nenadić pisao u romanu "Brajan".

Slušaćete o srednjovekovnoj Srbiji, o veštini i tajnama freskoslikara, o zavadi dva brata, kralja, Dragutina i Milutina, o lepoj Katalini, glave okrugle kao mesec... i o onome što je tema svih knjiga - o ljubavi, o životu i o smrti... A saznaćete još i da je ime Brajan, mada zvuči kao irsko, zapravo zabeleženo i postojalo kao srpsko ime u stara vremena.

I šta je onda naša tema - pitaćete vi - a mi kažemo - slušaćete razgovor sa piscem Dobrilom Nenadićem, koji su zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Radio Beograd 1, 09.05

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво