Kod dva bela goluba

Dr Miroslav Tirš, osnivač prvog sokolskog društa u Češkoj je rekao: “Samo narod telesno zdrav i moralno jak moći će da izdrži utakmicu među narodima.”

Češki inicijator sokolstva, a pre svega filozof, dr Miroslav Tirš, prihvatio je predlog svog bliskog saradnika slaviste Emanuela Tonera, izložen početkom 1862, da se pokretu da ime mitske ptice soko. Oduševljeni poznavalac srpske epike, Toner zapazio je da srpski guslari kada hoće da istaknu viteške osobine junaka, porede ih sa sokolom.

Jovan Ćirilov

Sokolski pokret pojavio se krajem 19. veka u Češkoj kao opštenarodni pokret u traganju za novim oblicima otpora germanizaciji s ciljem jačanja nacionalne svesti, kao sredstvo borbe za kulturnu autonomiju, oslobođenje i sveslovensko ujedinjenje.

Sokolsku ideju vrlo brzo su prihvatili i slovenski narodi u sastavu austrougarske monarhije. Osnivaju se brojna sokolska društva koja se udružuju u sokolske saveze a ovi potom pristupaju sveslovenskom sokolskom pokretu.

Iz knjižice Kratka istorija gimnastike govorićemo o pojavi gimnastike i osnivanju sokolske organizacije među Srbima u Vojvodini. Nažalost, autor se potpisao samo inicijalima N.M.

Slika sa naslovne strane: Svečano otvaranje Sveslovenskog sleta u Beogradu 1930.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво