Kod dva bela goluba

Branko Pešić, arhitekta, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu, protomajstor Hrama Svetog Save na Vračaru umro je 4. oktobra 2006. godine.

Od mnogih njegovih građevinskih dela najpoznatija su Hram Svetog Save i Palata "Beograd", popularno nazvana "Beograđanka". Kada smo se u proleće 2003. godine dogovarali za susret, profesor je rekao da ima samo dva dana na raspologanju jer putuje u Priboj na Limu gde se gradi crkva prema njegovom projektu i pod njegovim nadzorom. Tom prilikom pričao nam je o svom školovanju, kako je postao arhitekta i naravno, o radu na Hramu.

O Hramu Svetog Save postoji posebna duga priča, pominjemo samo podvig koji je načinjen prilikom podizanja kupole. Kupola je potpuno oformljena u unutrašnjosti Hrama i na nju je za petnaest minuta postavljen krst visok dvanaest metara. Nakon toga šesnaest hidrauličnih dizalica podizalo je kupolu dvadeset dan po dva metra dnevno. Četiri hiljade inžinjera iz celog sveta okupilo se u Beogradu kako bi bili svedoci tog jedinstvenog poduhvata.
U večerašnjoj emisiji čućemo još jednom razgovor sa arhitektom Branko Pešić koji je vodila Rebeka Levi 2003. godine.


 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво