Читај ми!

Repriza

Vajarka Vukosava Vuka Velimirović

Između dva svetska rata Vukosava Vuka Velimirović bila je jedna od retkih srpskih i jugoslovenskih vajarki koja je stekla priznanje u svetu.

O njenim skulptrama u  listu „Figaro" je napisano: „Moćna izražajnost i šarm, koji zadivljuje gledaoca, uvrstilu su je u najznačajnije skulptore današnjice. Putujući svetom ona je u mnogim zemljama ostavila istinska remek dela ali hteli bismo da Francuska bude privilegovana u čuvanju te zaostavštine, tragova njene besmrtne umetnosti..."

„Politika" iz 1928. godine je pisala: „Za gospođu Velimirović, koja i danas vredno i sa puno uspeha radi u Parizu, može se zaista reći da ona živi i prolazi kroz ovaj svet sa svojim svetom koji ona stvara i koji je proizvod njene umetničke duše..."

Njeno ime nalazi se u nekoliko enciklopedija, ali se o životu i radu Vuke Velimirović malo  zna. Zašto je to tako, objašnjenje ima naš gost istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Danas se Vukinih pet alegorijskih skulptura mogu videti na zgradi Turske ambasade u Beogradu. Nadamo se da će tu ostati i posle renoviranja zgrade ambasade, nekad Vračarska zadruga.   

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: Vukosava Vuka Velimirović

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи