Kod dva bela goluba

"Potomci će biti dostojni naslednici samo ako se svojim delom uzdignu do svojih predaka, a to će moći ako se nauče velikoj dužnosti iz ove povesnice - da veliku domovinu obrade i obogate najboljom kulturom, jer nacionalna kultura vredi toliko koliko je kulturan nacionalizam njen", napisao je vojvoda Petar Bojović u predgovoru monografije posvećene desetogodišnjici pobede, 1928. godine.

Vojvodina porodica doselila se iz Crne Gore, iz Vasojevića kod Andrijevice gde i danas postoji selo Bojovići i nastanila se u selu Miševići. Njegov stric Savo Bojović bio je knez sjeničke nahije, što ukazuje da je porodica bila poznata u tom kraju u prvoj polovini 19. veka.

Vojvoda Petar Bojović proveo je u vojnoj službi više od 46 godina, u ratovima dobijao mnoge bitke "ponekad bio glavni akter, drugi put jedan od ključnih učesnika ili je na neki drugi način uticao na tok događaja".

Bojović je dao doprinos u diplomatiji, politici i ekonomiji. O tome govorimo u ovoj emisiji.

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: vojvoda Petar Bojović

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво