Etnika

Gost emisije je Petar Tanasijević, jedan od naših najznačajnijih kompozitora, tvorac preko 700 narodnih pesama, od kojh se “Jutros mi je ruža procvetala“, “Od izvora dva putića“ i „Godine su prolazile“ nalaze među 50 najboljih 20. veka. Njegove pesme, za koje često možemo pomisliti da prestavljaju one prave, narodne, čijeg se autora više ne sećamo, našle su svoje mesto na preko 12 miliona prodatih ploča raznih interpretatora.

U prijatnom razgovoru u Studiju Radio Beograda 1, Tanasijević se seća prošlih vremena kada je stvarao novokomponovanu muziku, ali sa posebnom pažnjom i tematikom koja je bliska narodu centralne Srbije, narodu Šumadije. Odrastao je tamo gde su bili najbolji tekstopisci, muzičari i pevači. Možda je to i uticalo da kasnije nadogradi ono što je i sam nosio u sebi. Pored njegove kuće živeo je Mija Krnjevac koji je svirao harmoniku sa njegovim ocem Acom, Drago Kec, tada najbolji harmonikaš u Srbiji, pa njegov brat, takođe harmonikaš. U celoj njegovoj familiji svi su bili muzičari, a on ih je slušao, ne sluteći da će krenuti njihovim putem.

Pored velikog broja pesama koje je napisao, mnoge je i otpevao u duetu sa svojim bratom Draganom, a komponovao je i muziku za kultnu seriju "Kamiondžije" i film "I Bog stvori kafansku pevačicu".

Urdenik i voditelj: Snežana Stanojević

Radio Beograd 1, 22.30

 

Етника Етника

Autor:
Снежана Станојевић

Емисија прати све токове који су везани за музичку традицију народа са наших простора. Путује кроз време и представља уметнике – извођаче, мелографе и етномузикологе, који својим доприносом чувају наше народно благо кроз аутохтони и стилизовани начин изражавања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво