Kod dva bela goluba

Hilandarski jeromonah Domentijan o svom učitelju Svetom Savi napisao je:

"Dobra dela ovoga bogoljupca i rodoljupca neizmerna su i bezbrojna, i mi zemaljski ne možemo ih lako znati, a poznata su samo jedinom zdatelju srdaca i onome koji providi tajno: Bogu, koji i našem nerazumlju daje svoju silu."

Jeromonah Domentijan bio je jedan od najznačajnijih srpski pisaca u srednjem veku. Istoričari književnosti nisu uspeli da otkriju njegovo poreklo. Ono je ostalo tajna i verovatno se nikad neće saznati gde je rođen i kako se zvao pre nego što je postao monah.

Nema sumnje da se isticao talentom i kulturom kad su ga hilandarska sabraća izabrala za svog duhovnika, a kralj Uroš I poverio mu pisanje životopisa Svetog Save i Svetog Simeona Nemanje.

Stojan Novaković je napisao da "za sve životopise 13. veka, a naročito za delo Domentijanovo, jednoglasan je sud sviju dosadašnjih ispitalaca, da po svemu zauzimaju prvo mesto u srpskoj književnosti i da su nakit čitave stare slovenske književnosti."

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: Hristos Pantekrator, 13. vek

 

 

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво