Dobitnik Interfer nagrade

"Zaboravljeni Holokaust", reportaža o stradanju Roma

Genocid nad Romima u Drugom Svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen.

Sistematsko uništavanje pripadnika romskog naroda, otpočeto 16. decembra 1942. godine na principima i po metodama koje su korišćene za organizovane likvidacije Jevreja, jeste genocid koji je kao svoju posledicu imao stradanje i likvidaciju između pola i 2 miliona evropskih Roma. Tačan broj još uvek nije utvrđen, a jedan od razloga je upravo to što se niko nije ozbiljnije bavio ovom temom.

Istoričari su ovu, dugo zapostavljanu temu, počeli da istražuju tek sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, a posle vašingtonske konferencije 1999. godine otkriveni su nepoznati radni i sabirni logori za Rome, pošto je nekoliko zemalja tek tada objavilo arhive o tome.

Skoro zaboravljeni holokaust nad Romima ostavio je posledice i u sadašnjici... Bez obzira što Romi čine najveću etničku manjinu u Evropi, sa najmanje 12 miliona članova, mržnja, rasizam i diskriminacija ih prati gde god se pojave.

Iako u Evropi Romi žive duže od 7 vekova, oni se i dalje tretiraju sa sumnjom i neprijateljstvom. U poslednjih nekoliko godina, govor mržnje i napadi na pripadnike ove populacije drastično su se povećali. Da pomenemo samo ubistva petoro Roma u Mađarskoj
ili česte napade i demonstracije u Češkoj... međutim, u rasističkim izjavama protiv Roma, čini nam se, posebno prednjače političari i to oni iz država Evropske unije.

Autor: Gordana Nešović

Ton majstor: Damir Gođevac

 

 

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се