Kod dva bela goluba

Pretpostavlja se da je despot Stefan Lazarević umro od srčanog udara 18. jula, odnosno 1. avgusta, 1427. godine za vreme lova negde pored Mladenovca ili, kako novija istraživanja donose, u selu Glava kod Kragujevca.

Po svedočenju hroničara, nad Beogradom su se navukli crni oblaci, kao da je noć. U jednom trenutku jedva je izustio:

"Po Đurđa, po Đurđa".

Tražio je svog sestrića Đurđa Brankovića, koji je na saboru u Srebrenici, u Bosni 1426. godine proglašen za njegovog naslednika.

Prenet je u Manasiju i sahranjen na brzinu, jer je, po rečima Konstantina Filozofa "tu negde blizu bila ismailićanska vojska".

Na petstotu godišnjicu smrti, 1. avgusta 1927. godine Stefan Lazarević pribrojan je svetiteljima. Patrijarh Dimitrije tada je rekao:

"Bio je ratnik i diplomata, književnik i graditelj, ali njegovo glavno delo beše neprestana milostinja i često pročitavanje božanskih knjiga. Ovaj dobri gospodar bio je manje despot, a više brat!"

Stefan Lazarević je jedini srpski vladar čiji su zemni ostaci indentifikovani DNK analizom, što po rečima Tamare Ognjenović "zaokružuje sliku o njegovoj posebnosti i u smrti, i u životu".

Radio Beograd 1, 20.00

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво