U središtu pažnje

U emisiji predstavljamo jednu posebnu i interesantnu knjigu pod naslovom "Izabrana mesta" (Konstruisanje novih Jerusalima kod pravoslavnih Slovena) Jelene Erdeljan,koju je objavio Institut za teolološka istraživanja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Autorka studije je docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ovo je knjiga o prošlosti i iz prošlosti i zapravo jedan od mogućih načina sagledavanja temeljnih ideja na kojima je bio sazdan svet srednjovekovnog čoveka.

Gošća emisije je istoričar umetnosti Jelena Erdeljan sa kojom ćemo razgovarati: zašto su izabrana mesta - Jerusalim, Carigrad, Trnovo, Venecija, Moskva, Beograd i šta ih sve čini posebnim u kulturnom i istorijskom smislu?

Koliko smo danas svesni značaja pojedinih istorijskih centara, odnosno, koliko, uprkos tome što živimo u vremenu interneta i globalnih komunikacija, znamo o svim tim istorijskim događajima ali i čudima koji su ostavili tragove i koji su i danas aktuelni?

A koliko je prošlost živa i akutelna danas svedoči i činjenica da je juče, 29. maja obeležen Spasovdan, krsna slava Beograda, što dokazuje kontinuitet još od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević ustoličio Beograd kao prestonicu i Vaznesenje Gospodnje proglasio za krsnu slavu grada. Istog dana, 29. maja 1453. godine odigrao se još jedan važan istorijski događaj koji je imao dalekosežne posledice - pad Carigrada.

Urednik i voditelj: Olivera Simić Milošević.

Radio Beograd 1, 17.05

Naslovna strana: Jelena Erdeljan, fotografija Politike.


 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво