U središtu pažnje

Kakvu hranu jedemo? Zašto se sumnja u kvalitet pojedinih namirnica? Kako se kontroliše kvalitet i bezbednost prehrambenih proizvoda?

Metalni opiljci u brašnu, toksične plesni u štrudlama, pljeskavice od mesa uginulih životinja, hrana prskana pesticidima - samo su deo tema kojima su se u poslednje vreme bavili mediji, a javnost ostala zapitana - šta nas "vreba" sa rafova i šta jedemo? Zapravo, nametnulo se pitanje pouzdanosti sistema kontrole namirnica.

Iz nadležne inspekcije poručuju da su potrošači zaštićeni ako kupuju u registrovanim trgovinama, samo proizvode koji imaju deklaraciju, proverene podatke o proizvođaču, nutritivnim svojstvima i rokovima upotrebe.

Ukoliko ne kupujemo na livadama, sa automobilskih hauba i ispod pijačnih tezgi, ima li razloga za sumnju i pitanje - kako funkcioniše sistem kontrole? Da li je najveća odgovornost na proizvođačima? Imamo li dovoljno inspektora i akreditovanih laboratorija? Kako se primenjuje Zakon o bezbednosti hrane koji je stupio na snagu 2009. godine?

Gosti emisije U središtu pažnje su: Sanja Čelebićanin, načelnica Republičke veterinarske inspekcije i profesor Andrija Rajković, šef katedre za upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Telefoni za vaša pitanja su: 011 322 50 99 i 011 322 54 99.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

Radio Beograd 1, 17.05

Naslovna strana: slika preuzeta sa sajta www.agropress.org.rs

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво