четвртак, 17. апр 2014, 17:05
U središtu pažnje
Kakvu hranu jedemo? Zašto se sumnja u kvalitet pojedinih namirnica? Kako se kontroliše kvalitet i bezbednost prehrambenih proizvoda?
Metalni opiljci u brašnu, toksične plesni u štrudlama, pljeskavice od mesa uginulih životinja, hrana prskana pesticidima - samo su deo tema kojima su se u poslednje vreme bavili mediji, a javnost ostala zapitana - šta nas "vreba" sa rafova i šta jedemo? Zapravo, nametnulo se pitanje pouzdanosti sistema kontrole namirnica.
Iz nadležne inspekcije poručuju da su potrošači zaštićeni ako kupuju u registrovanim trgovinama, samo proizvode koji imaju deklaraciju, proverene podatke o proizvođaču, nutritivnim svojstvima i rokovima upotrebe.
Ukoliko ne kupujemo na livadama, sa automobilskih hauba i ispod pijačnih tezgi, ima li razloga za sumnju i pitanje - kako funkcioniše sistem kontrole? Da li je najveća odgovornost na proizvođačima? Imamo li dovoljno inspektora i akreditovanih laboratorija? Kako se primenjuje Zakon o bezbednosti hrane koji je stupio na snagu 2009. godine?
Gosti emisije U središtu pažnje su: Sanja Čelebićanin, načelnica Republičke veterinarske inspekcije i profesor Andrija Rajković, šef katedre za upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.
Telefoni za vaša pitanja su: 011 322 50 99 i 011 322 54 99.
Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.
Radio Beograd 1, 17.05
Naslovna strana: slika preuzeta sa sajta www.agropress.org.rs
Autor:
Редакција магазинског програма
Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]
Коментари