U središtu pažnje

Šta je pokazala ovogodišnja Nedelja štednje? U kojoj valuti je trenutno najisplativije štedeti i zašto, da li je bolje oročiti novac ili ne i na koji period, da li štedeći možemo i da zaradimo i kako, kolike su kamate na štedne uloge, da li, uprkos besparici i krizi - možemo i da uštedimo?

Nedelja štednje traje do kraja ove sedmice, kada građani, koji žele da štede tradicionalno iz godine u godinu postavljaju ova pitanja.

NBS je nedavno uputila apel bankama da kamate koje nude na deviznu štednju uoči Svetskog dana štednje 31.oktobra, ne budu veće od onih koje nude tokom cele godine kako se ne bi narušila stabilnost finansijskog sistema. Inače, banke su proteklih nekoliko godina drastično smanjile kamate na štednju, ali kamate na kredite nikako da osetnije padnu! Zašto? Pitanje koje zanima mnoge koji su iz opravdanih razloga podigli kredit.

I dok kriza ne jenjava, kamate na štednju padaju- građani Srbije sve više štede! Prema podacima NBS, od 2001. godine do kraja septembra ove godine, vrednost štednih uloga u bankama povećana je više od 26 puta. Ipak, u Nedelji štednje čuli su se i podaci da veliki broj građana novac čuva kod kuće - u slamaricama je oko tri milijarde evra!

Da li nam je evro draži, a dinar isplativiji i šta su saveti stručnjaka - kako zaista uštedeti bez velikih odricanja?

Gosti u studiju su: Branislav Zoroja, direktor sektora za monetarne operacije Narodne banke Srbije, prof. dr Branko Živanović sa Beogradske bankarske Akademije i Dušan Uzelac, direktor portala Kamatica.

Telefoni za sva vaša pitanja su: 011 322 52 99 i 322 54 99.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Simić Milošević.

Radio Beograd 1, 17.05

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво