Talasanje - Šetnja

Pesnik i diplomata Robert Andervud Džonson i njegova supruga Katarina uživali su da početkom 20. veka u Njujorku okupljaju elitno društvo na intelektualnim druženjima u svom salonu.

Ovaj bračni par posećivali su Ruzvelt, Tven, Kipling, i ostali uticajni umetnički i naučni svet, a inženjer Komerford Tomas na jednu zabavu dovodi i našeg poznatog naučnika i inovatora svetskog glasa Nikolu Teslu, koji ubrzo postaje Robertov prijatelj i - Katarinina simpatija.

O tome je u svom trećem romanu „Moja ljubav Nikola Tesla" (izdanje Smart studija,2013) pisala Ana Atanasković, profesorka engleskog jezika, koja se zbog ove priče zaputila u Sjedinjene Američke Države. Obilazila je arhive i biblioteke u Njujorku, Delaveru, Pensilvaniji i Vašingtonu, kako bi došla do verodostojnih podataka o daleko manje poznatom, tajnovitom Teslinom intimnom životu, budući da su pisma u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu trenutno nedostupna zbog digitalizacije.

Ana Atanasković naglašava da su u knjizi su date činjenice nadograđene emocijama i razmišljanjima, ispisujući priču o žrtvi i privrženosti i dodaje da je

O ovoj temi čitala još u detinjstvu, u dodatku „Tesla i žene" časopisa „Galaksija", još tada saznavši da je Tesla razmenjivao pisma i sa glumicom Sarom Bernar te da mu je književnica Mej Klajn punih pet decenija slala po jedno pismo svakog dana...

Ana Atanasković biće naša gošća u prvom satu "Talasanja".

U drugom delu predstavićemo rezultate istraživanja o digitalnom nasilju koje su tokom prošle godine sproveli Ministarstvo prosvete, UNICEF i kompanija Telenor. Zabrinjavajući podatak je da je čak osamnaest posto ispitanih starijih osnovaca i srednjoškolaca izjavilo da je iskusilo neki vid uznemiravanja na društvrnim mrežama.

Urednik i voditelj Elizabeta Arsenović.

Radio Beograd 10.05

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво