Istorija duga 90 godina

Radio Beograd, prvi elektronski medij na Balkanu, 1. oktobra ove godine ulazi u 90-tu godinu postojanja. Ovo je značajan datum ne samo za radio u Srbiji, već i za Javni servis Srbije, jer preko radija, iz koga je izrasla televizija, i celokupan RTS može da se pohvali 90-godišnjom istorijom.

Radio Beograd ima izuzetno živopisnu istoriju, koja se piše i danas, i tokom decenija izrastao je u prvoklasnu medijsku i kulturnu ustanovu. Radio Beograd prvi put se oglasio iz radio-telegrafske stanice u Rakovici 1. oktobra 1924. godine. Svakog utorka, četvrtka i subote od 18.45 do 19.45. prenošeni su koncerti, čitane vesti, servisne informacije, reklame, vodostanje i berzanski izveštaji. Vesti su pripremali novinari "Politike" i "Dnevnih novosti", a muzički deo programa direkcija Beogradske opere.

Radio Beograd je među najstarijim elektronskim medijima u Evropi. Radio Pariz počeo je sa radom samo šest meseci ranije, a istog dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio i Radio Beč. U periodu od 1924. do 1929. radijski poslenici postepeno su ovladavali tehnikama prenosa i kreiranja programa i dobili potrebne dozvole. U nedelju, 24. marta 1929. godine, iz  prostorija na drugom spratu zdanja SANU, počelo je redovno emitovanje programa Radio Beograda. Program je najavila Jelena Bilbija - Lapčević. Hor pevačkog društva "Obilić" otpevao je himnu, a glumci Narodnog pozorišta odigrali su prvu srpsku radio-dramu "Đakon Stefan i dva anđela".

Iste godine emitovan je prvi radio-prenos fudbalske utakmice, 3 godine posle prvog sportskog radio-prenosa u svetu. Inicijativa je potekla od sportskog urednika "Politike" Bore Jovanovića. Utakmicu BSK - Jugoslavija prenosio je reporter Rade Stoilović, a nastavio Dimitrije Stevanović, maratonac i službenik Radio Beograda.

1937. godine počelo je emitovanje informativne emisije Radio Beograda "Aktuelni čas" u trajanju od 10 minuta. Reč je o dnevnoj reportaži, koju je pokrenulo Jugoslovensko novinarsko udruženje-sekcija Beograd, u korist svog fonda za nezaposlene novinare. Dopunom novinarskih vesti i radio dnevnika najaktuelnijim događajima iz života Beograda, ova emisija je označila početak radio - novinarstva u Beogradu.

Tokom okupacije tehniku Radio Beograda koristila je nemačka stanica Zender Belgrad, a ratne godine učinile su svetskim hitom malo poznatu pesmu "Lili Marlen", koja je svakog dana emitovana iz ovog nemačkog radija. Odmah po oslobođenju Radio Beograd nastavlja rad, a pedesetih godina počinju da se emituju neke od najpoznatijih emisija - "Novosti dana" i "Veselo veče".

Drugi program počeo je sa emitovanjem 1958. godine. Drugi program Radio Beograda oglasio se najpre kao eksperimentalni program i radio je samo nedeljom, da bi od 1963. godine počelo svakodnevno emitovanje. Na njegovoj talasnoj dužini začet je novi zvuk, oslobođen oficijelnog tona.

Treći program Radio Beograda nastao je šest godina kasnije po ugledu na slične programe koji su osnovani u evropskim zemljama posle Drugog svetskog rata i koji su bili okrenuti prvenstveno kulturi. Njegov utemeljivač i prvi glavni i odgovorni urednik bio je Aleksandar Acković. Iste godine počeo je da radi i Beograd 202.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво