Gosti iz prošlosti

Književni rad pisca, pedagoga, istoričara i arhimandrita manastira Kovilj, Jovana Rajića, bio je izuzetno bogat i originalan, kako prepisivački i prevodilački, tako i kompilatorski i bogoslovski.

Sastavio je mnoge zbornike beseda crkvenih otaca, kratkih istorija Starog i Novog zaveta, katihizisa i bukvara, čak i jedan spis o kometama i njihovim svojstvima. Od svoje rane mladosti interesovao se za istoriju Slovena, kao i za sveštenu istoriju Starog i Novog zaveta. Godine 1768. završio je svoje veliko delo o istoriji slovenskih naroda, koje je kod Srba sve do sredine 19. veka bilo jedini istorijski izvor te vrste.

Za života Jovan Rajić bio je vrlo ugledan i slavljen zbog svoje učenosti, o čemu postoji mnogo podataka. Hopovski iguman Teodor Milutinović govorio je: "Koliko sam ja prost i neučen, meni je milije videti učenog mladog Rajića, nego četiri vaseljenska patrijarha, koji bi bili bez nauke kao ja. Vidio si ga kako je mlad i bez brade, ali kad stane besediti, mi svi sa velikim bradama gledamo ga, kao da smo iz divljeg vilajeta došli."

Jovan Rajić je 1774. godine uspeo da uveri srpski Sinod da katihizis za veronauku koji im je bio poslan iz Beča nije dobar, nego je unijatska podvala za Pravoslavnu crkvu. Carski komesar iz Beča prihvatio je kritiku i rekao da će povući katihizis ako mu neko od Srba u roku od dvadeset dva dana napiše novi, uveren da niko to neće moći. Rajić je sastavio novi katihizis za svega sedamnaest dana...

Radio Beograd 1, 13.00

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи