Kod dva bela goluba

“Danilo Medaković veli da je za naš narod, u sadanjim našim okolnostima, nužna mudra apsolutna vlada; ja pak, držim da u državi, u običnim okolnostima, nema sreće i napredka, dok u njoj ne vladaju zakoni, koji su jači od promenljive volje vladaočeve. Mudri apsolutizam, rekao bih da je kontradikcija.

Ako pri vladaocu bude mudrosti, tada mu zakoni  neće ništa smetati da svoju mudrost upotrebi na opšte dobro; ali, šta ćemo ako, mesto mudrosti, budu vladaocem ovladale strasti?” zapisao je Nikola Krstić u svom “Dnevniku –Privatni i javni život”.

Datum  1. januar 1860. godine. To je  poslednja godina  vlade Miloša Obrenovića. Pored zapisivanja događaja iz javnog života on je pedantno, iz dana u dan, beležio i ono što mu se dešavalo u privatnom, svakodnevnom životu.

“Iz tih razloga je njegov “Dnevnik” prvorazredni izvor za izučavanje istorije društvenog i privatnog života u Beogradu, početkom druge polovine 19. veka,” pišu u zajedničkom predgovoru istoričari Aleksandra Vuletić i Miloš Jagodić, koji su  “Dnevnik” Nikole Krstić priredili za štampu.

Nikola Krstić je dnevnik, godinu i po dana pred smrt, zaveštao Srpskoj kraljevskoj akademiji, kao i većinu svoje pokretne i nepokretne imovine. Prvi čitalac njegovih beležaka, pošto su po želji autora bile zapečaćene deset godina, bio je Stojan Novaković, tada predsednik akademije.

To da je Krstić i s njegovom suprugom Jelom jedno vreme bio u “bliskim odnosima”, Novaković je saznao iz tek otpečaćenih beležaka. Prvi istraživač koji je te beleške koristio u svom radu bio je Slobodan Jovanović, kome je rukopis bio jedan od izvora za knjigu “Druga vlada Miloša i Mihaila Obrenovića”

U večerašnjoj emisiji prelistaćemo dnevničke zapise Nikole Krstića.

Radio Beograd 1, 20.00

Slika sa naslovne strane. Ušće Save u Dunav, 19. vek.

 

           

           

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво