Muzička pletenica

Prvakinja novosadske opere Gordana Kojadinović je talenat, koji je po njenom mišljenju najzaslužniji za uspeh u muzici, nasledila od svojih roditelja koje je još kao dete izgubila.

Pored mnogih operskih uloga gospođa Gordana je često i onako za svoju dušu snimala varoške narodne pesme uz tamburaše Radio Novog Sada. 

I baš te pesme i rad sa tamburašima ostale su joj u jako lepom sećanju. Pesme koje je snimila čuvaju se kao trajni snimci u Arhivi radijske kuće.

Često su tokom karijere gospođu Gordanu mešali sa gospođom Sekom Kojadinović, a u stvari radi se o čistoj podudarnosti prezimena dve potpuno različite i veoma uspešne interpretatorke. Dok je Gordana Kojadinović interpretirala narodne pesme iz Vojvodine, starogradske i romanske, Seka Kojadinović je uglavnom pevala džez muziku i druge zabavne evergrin melodije.  

Radio Beograd 1, 14.00

Emisiju "Muzička pletenica" možete slušati na ovoj adresi odmah nakon emitovanja u mp3 formatu ili je preuzeti kao podkast, koristeći vaš omiljeni podkast program. 

Pletenica je i na Fejsbuku!

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 19. dec 2010, 15:00) - Gavrilo [neregistrovani]

Pozdrav i cestitke

Jako je lep potez pozvati osobe koje su obelezile zlatno doba nase- srpske opere. Nikada, ni kao dete, nisam delio SNP od Narodnog pozorista u Beogradu. Obe kuce su imale, i imaju odlicne umetnike. emisija o Gordani Kojadinovic, nek Vam bude tek jedna u nizu, divnih emisija, u smislu reminescencije i povratka dobrim, starim vrednostima kojima smo se kao deca ucili , uz radio-program.
Srdacno!

Muzička pletenica Muzička pletenica

Autor:
Nenad Kamidžorac

Melodija, harmonija i ritam predstavljaju «triest» svake muzičke forme, samim tim i narodne muzike koja je, u ostavštini, uglavnom sticala formu varoške muzike jer je najčešće zvučno beležena tek u gradovima gde su je izvodili poznati inetrpretatori kojima je pružena šansa da nastupaju na Radio-programu ili snimaju tada popularne ploče na 78 obrtaja. [ detaljnije ]