Sportski spomenar

Gost nam je šahista Božidar Đurašević. Iako je bavljenje šahom na vrhunskom nivou završio već u dvadesetdevetoj godini i posvetio se uspešnoj karijeri pravnika, ostavio je dubok trag u drevnoj igri.

Bio je član reprezentacije Jugoslavije u vreme njenih najvećih uspeha, kada je bila druga šahovska sila sveta, odmah iza neprikosnovenog Sovjetskog saveza. Tokom desetogodišnje reprezentativne karijere osvojio je dve srebrne medalje na Olimpijadama u Moskvi 1956. i dve godine kasnije u Minhenu. Bio je član selekcije koja je na Evropskim ekipnim prvenstvima 1957. i 1961. zauzela drugo mesto. Nekoliko puta je bio član državnog tima u čuvenim mečevima Jugoslavija-SSSR. Veoma uspešno je igrao protiv najboljih svetskih šahista svog doba, a sovjetske kolege su ga zvale jugoslovenski Petrosjan.

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd 1 od 16 do 17 časova.

broj komentara 0 pošalji komentar
Sportski spomenar Sportski spomenar

Autor:
Miroslav Nešić

Sportski spomenar je posvećen istoriji našeg sporta. Govoreći o svojim počecima, usponima i padovima, porazima i pobedama, najvećim uspesima, istaknuti sportisti koji su se tamičili u proteklih sedam decenija stvaraju sliku sporta na ovim prostorima. [ detaljnije ]