Sublimne frekvencije

U emisji SUBLIMNE FREKVENCIJE predstavićemo najnoviji album "Tasili" grupe "Tinariven" koji je u avgustu objavila francuska diskografska kuća "Ef-Komunikasion". Ovo je peti studijski album benda svetskog glasa sastavljenog od muzičara tuareškog porekla, koje predvodi harizmatični gitarista Ibrahim Ag Aihabib.

Na prostoru jugozapadnog Alžira, na granici sa Libijom, Nigerom i Malijem leži planinski lanac i nacionalni park Tasil N Adžer. Ovaj veliki prostor, od 72.000 kvadratnih kilometara pored svog neobičnog izvanzemaljskog pejzaža koje krase peščarske stene, odlikuje i veliki broj crteža u pećinama i na liticama, koji datiraju od mezolita do početaka nove ere. U proteklim decenijama ovaj prostor je bio koridor koji su koristili tuareški borci kako bi iz izbegličkih kampova u Libiji došli do ratišta u severnom Maliju.

Grupa Tinariven koja prati dešavanja u svom Kel Tamašek narodu, kako Tuarezi sebe nazivaju - odlučila je da svoj najnoviji album zabeleže upravo u Tasil N Adžeru, u kamenoj pustinji blizu grada Džanet gde su se ulogorili. U vreme snimanja, naime, bezbednosna situacija u Severnom Maliju je opet bila pogoršana, tako da prva pesma koju ćete čuti u emisiji započinje pitanjem Šta imate da kažete prijatelji o ovom bolnom vremenu u kome živimo?

Aihabib i njegovi muzičari opisuju konfliktne emocije svoje egzistencije  - to su osećanja vezana za napuštanje nomadskog života, za žudnju za pustinjom, mirom, starim prijateljima, osećanja vezana za izazove koje moderni svet postavlja pred ljude nagoneći ih da napuste tradicionalni način života. Grupa Tinariven je, tako, prilikom džem sesija u većini numera napustila zvuk električne gitare koji ju je krasio, vrativši se akustičnim instrumentima, ritmički podržavajući svoje zarazne, hipnotičke melo-fraze pljeskanjem i udaranjem ručnih bubnjeva. Stranci su pozvani da čuju pesme, što je, sa jedne strane, izraz poverenja koje bend ima u svoju sposobnost da saopšti sopstvene, vrlo specifične, nedoumice svetu, ali i izraz autorefleksivnog stanja koje dominira ovim albumom. Ostvarenje Tasili je svedočanstvo o veri da svet može biti bolji - iako nam stvarnost govori drugačije.

Emisiju uređuje Ksenija Stevanović.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи