Scenska muzika

U emisiji posvećenoj scenskim ostvarenjima slušaćemo muziku iz baleta „Panambi” Alberta Hinastere u izvođenjuLondonskog simfonijskog orkestra pod upravom Žizel Ben Dor.

Ovaj argentinski kompozitor se muzičkom nasleđu svoje domovine prvi put obraća 1934. godine kompozicijom Impresije Pune. Već sledeće godine skicirao je muziku za balet Panambi sa podnaslovom „koreografska legenda", u kojem svoje interesovanje usmerava ka indijanskoj tematici. Ovo delo pripada kompozitorovom prvom opusu, završeno je 1937. godine, a predložak čini legenda o ljubavi i magiji indijanskog plemena Guarani. Pre scenske postavke dela, izvedena je svita sastavljena od četiri igre u Teatru „Kolon" pod upravom Huana Kastra.

Alberto Hinastera je balet Panambi komponovao pod uticajem Stravinskog, što je posebno izraženo u ritmičkoj koncepciji dela. Takođe, ovo delo najavljuje i tematiku „magijskog" i „noći" kojom se kompozitor bavio u svom poznom stvaralaštvu. Posle premijere, delo je veoma pozitivno ocenjeno od strane kritike i publike, a ubrzo je dospelo i do Linkolna Kirnstajna, osnivača američke baletske trupe „Karavan". Potom je ova grupa od Hinastere poručila balet Estansija koji je uvršten u njihov repertoar.

Autorka emisije: Đurđija Vučinić

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара