Veliki interpretatori – Filip Žaruski

Na talasima Trećeg programa u četvrtak, 16. decembra u emisiji VELIKI INTERPRETATORI, predstavljamo francuskog kontratenora Filipa Žaruskog.

Glas Filipa Žaruskog je prirodni bariton, ali kako sam kaže oduvek je želeo da peva kontratenorske deonice, jer ga je visoka laga privlačila zbog njegovog prvog instrumenta, violine. Na svom prvom nastupu 1999. godine na festivalu u Ruajamonu, Žaruski je tumačio ulogu u Skarlatijevom oratorijumu i dobio pozitivne kritike stručne javnosti i publike. Primećena je njegova virtuozna tehnika kao i nadahnuta interpretacija baroknog vokalnog repertoara. Ove godine Žaruski je objavio album Opijum koji je, za razliku od njegovog uobičajenog baroknog repertoara, posvećen francuskim autorima 19. i 20. veka. Iako se Žaruski specijalizovao za repertoar vezan za umeće kastrata, sam ističe da nikada nije pokušao da imitira glas koji liči na ženski, već da je tu boju postigao prirodno. 

Snimak resitala sa delima Benedeta Ferarija koji je Filip Žaruski objavio za izdavačku kuću Ambroz dobio je izuzetne ocene kritike osvojivši Gran pri udruženja kritičara, Nagradu akademije Šarl Kros,  Nagradu za najboljeg francuskog lirskog umetnika i druge.

Slušaćete kako Filip Žaruski izvodi dela Rejnalda Hana, Sesil Šaminad, Žila Masnea i Gabrijela Forea koja se nalaze na albumu Opijum. Čućete još i arije Nikole Antonija Porpore, Đovanija Marije Kapelija i Georga Fridriha Hendla sa albuma posvećenog italijanskom kastratu iz 18. veka, Đovaniju Karestiniju, kao i izbor sa albuma Zaboravljene arije na kojem Žaruski izvodi arije iz opera italijanskog baroknog kompozitora Antonija Kaldare. Snimak je zabeležen na resitalu održanom u Beču ove godine. Ansamblom Vokanima Keln diriguje Emaniel Aim.

Autorka emisije: Đurđija Vučinić.

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара