Klavirske metamorfoze - Đerđ Ligeti: Etide

U emisiji Klavirske metamorfoze koja je na programu u ponedeljak, 15. novembra možete čuti izbor iz prve i druge sveske Etida za klavir koje je Đerđ Ligeti napisao između 1985. i 1994. godine.

U Ligetijevom ciklusu Etida mogu se prepoznati različiti uzori: Debisijeve i Šopenove Etide koje su bile od velikoj značaja za evoluciju klavirske tehnike i literature, klavirska tehnika Skarlatija i Šumana, kao i pijanizam džez velikana Telonijusa Monka i Bilija Evansa. Prepoznatljiv je i uticaj afričke folklorne muzike koji se ogleda u ritmičkoj kompleksnosti, „polifoniji različitih ritmova" i čestim promenama metra, ponavljanje muzičkih obrazaca prema pravilima fraktalne geometrije, kao i ritmičke inovacije američkog kompozitora Konlona Nenkeroua.

U svojoj zreloj stvaralačkoj fazi, krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina, Ligeti je transformisao svoj pristup kompoziciji stvarajući muziku koja se može nazvati post-tonalnom, ali sa kreativnim i individualnim odnosom prema nasleđu. Prema njegovim rečima Etide nisu ni tradicionalne ni avangardne, ni tonalne ni atonalne. To su Etide u pijanističkom i kompozicionom smislu. Započinju jednostavnom idejom koja prolazi kroz složen evolutivni proces: one su kao organizmi koji narastaju.

Urednik emisije: Branka Popović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво