20. vek – Muzika Vitolda Lutoslavskog

U emisiji 20. vek možete slušati dela Vitolda Lutoslavkog, poljskog kompozitora i jednog od najvećih evropskih muzičkih stvaralaca 20. veka.

Vitold Lutoslavski rođen je 1913. godine. Studirao je klavir i kompoziciju na Varšavskom konzervatorijumu, a njegov opus obuhvataju uglavnom dela za velike ansamble među kojima su i Koncert za orkestar, četiri simfonije, koncertantna dela za različite instrumente, ciklus pesama za glas i orkestar. Umro je 1994. godine.

Lutoslavski je jedan od kompozitora koji su dali upečatljivu individualnu viziju modernističkih promena u muzici XX veka. Njegova rana dela inspirisana su poljskim folklorom. Početkom šezdesetih godina počeo je da koristi elemente dvanaesttonske tehnike i aleatorike, ali na individualan način, jer je bio svestan nedostataka, kako totalnog serijalizma, tako i metoda potpune neodređenosti. Smatrao je da samo kroz proces slušanja, bez dodatne analize, nije moguće opaziti serijalnu strukturu, i da je, stoga, slušanje muzičkog dela nastalog na ovakav način, izvan granica ljudske senzitivnosti. Kada je u pitanju aleatorika, Lutoslavski je smatrao da ova tehnika postaje besmislena kada nije moguće predvideti sve zvučne rezultate koji mogu da proizađu iz pravila postavljenih pre početka komponovanja. U poznim delima kompozitor se vraća romantizmu i korisiti elemente tonalnog sistema.

Slušaćete kompozicije za simfonijski orkestar: Koncert za orkestar iz 1954, i Mi-parti iz 1976. godine.

Urednica emisije: Branka Popović.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво