Читај ми!

Betovenova kolekcija Euroradija

Luj Lorti izvodi klavirske sonate Ludviga van Betovena. Snimak je sa koncerta održanog 7. februara u dvorani Burži u Muzeju lepih umetnosti u Montrealu

Luj Lorti će, povodom proslave 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, odsvirati kompletne sonate ovog kompozitora na sedam resitala tokom 2020. godine. Betoven zauzima posebno mesto u repertoaru ovog kanadskog umetnika još od studentskih dana, budući da je u Beču studirao kod Ditera Vebera, specijaliste za Betovenovu klavirsku literaturu.

Inače, Lorti je poznat po integralnim izvođenjima i snimcima kompletnih opusa kompozitora iz različitih stilskih epoha, od Ludviga van Betovena, Frederika Šopena do Morisa Ravela i Franca Lista. Lortiju, dakle, ovo nije prvi put da izvodi poduhvat ove vrste. Kao ekskluzivni umetnik izdavačke kuće Šandos, u svojim ranim tridesetim započeo je snimanje celokupnog opusa Betovenovih sonata, koje je završio skoro dvadeset godina kasnije, a do sada je u londonskom Vigmor holu, Berlinskoj filharmoniji i na konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu priređivao resitale u okviru kojih je izveo sve trideset dve klavirske sonate Ludviga van Betovena.

U ranijim izvođenjima, na početku karijere, Lorti je često isticao, kako sam navodi, agresivni aspekt muzike Ludviga van Betovena, a sada se više okrenuo poetičnoj, romantičarskoj strani Betovenovog stvaralaštva. U interpretacijama ovih dela, Lorti svoju pažnju prvenstveno usmerava na motivski rad, odnosno na uverljivo i izražajno izlaganje tema, sa ciljem da na taj način sebi i slušaocima održi pažnju.

Kritičari u interpretacijama Luja Lortija ističu pre svega njegovu mogućnost da održava svoj prepoznatljivi i individualni stil koji karakterišu precizna tumačenja, emotivna uzdržanost i vešto nijansiranje tonskih boja, tematskih materijala i dinamičkih kontrasta, ali ostajući potpuno dosledan zahtevima partiture i stilskoj epohi autora.

Autorka emisije Jelčena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво