Читај ми!

Imaginarni pejzaži

Ostvarenje „Nevidljivi gradovi II” koje su krajem januara ove godine objavili Ejdan Bejker i Garet Dejvis za diskografsku kuću Karlrecords.

Ovo je nastavak njihove kolaboracije iz 2018. godine, kada su izdali album Nevidljivi gradovi  koji je privukao pažnju svojom smirenom atmosferom suptilnih spojeva instrumentalnih deonica i elektronskih i konkretnih zvukova. Kritičari su ovo izdanje nazvali meditativnim ostvarenjem kamernog, ambijentalnog džeza. Kanadski gitarista Ejdan Bejker je jedan od najproduktivnijih umetnika na polju postroka, dron i ambijentalne muzike čiji opus krase česte, ad hoc, saradnje sa drugim muzičarima. Bejker se takođe otiskuje i u prostor savremene, komponovane muzike, što je i primetno u numerama koje ćete čuti. Ipak, za atmosferu blisku nekim od tendencija savremene muzike, najzaslužniji je klarinetista Garet Dejvis, koji učestvuje u raznolikim projektima prostirući se po čitavom spektru nove, alternativne i eksperimentalne muzičke prakse - od saradnje sa kompozitorima Peterom Ablingerom i Bernhardom Langom, preko eksperimenata sa Eliotom Šarpom, Mercbauom i Skenerom, do multimedijalnih kolaboracija sa Kristijanom Marklijem i Piterom Grinavejem.

Na albumu Nevidljivi gradovi II, duo Bejker – Dejvis istražuje „tišu stranu stvari” uz međusobno poštovanje i davanje prostora za individualni izraz. Gitarski dron, klarinetski zvuci, atmosferčini elektronski šumovi i fakture, slojevi terenskih i konkretnih zvukova, čine sadržaj numera u kojima dvojica muzičara dijalogiziraju i reaguju na sonične podražaje onog drugog, stvarajući jednu fluidnu i proživljenu muzičku celinu, koju bismo mogli okarakterisati kao „introspekcija u dvoje”.

Urednica Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво