Muzej zvuka – Svetovne kompozicije Gijoma Difaja

Slušaćete dela nedavno objavljena na albumu „Difaj: Lament za Konstantinopoljem i druge pesme” ansambla Orlando konsort.

Jedan od najznačajnijih autora 15. veka, za sobom je ostavio oko devedeset šansona, najčešće pisanih u obliku ronda, balade i virela, takozvanim „fiksnim formama". Među njima su najbrojnija ronda, komponovana na stihove na framcuskom jeziku, mada je ostao sačuvan i manji broj dela zasnovanih na italijanskim pesmama. Difaj je u svojim svetovnim kompozicijama najčešće koristio troglasni ili četvoroglasni slog, dok je tekst uglavnom bio u deonici kantusa, odnosno glasa u kojem je osnovna melodija. U delima iz kasnijeg stvaralačkog perioda često je prisutna imitacija, dok rana delo pokazuju širok spekatar tekstura, pre svega na polju ritmičke i motivske organizacije. Ipak, ono što je zajedničko svima jeste pažnja koju je Difaj posvećivao detaljima u tekstualnom predlošku, odnosno retoričkim i poetskim figurama.

U emisiji ćete slušati Difajeve šansone u čistom i prozračnom zvuku muškog vokalnog kvarteta Orlando konsort. U njihovoj interpretaciji, zasnovanoj na pažljivom istraživanju srednjovekovnih notnih zapisa, samo jedan ili evenutalno dva glasa donose tekst, dok ostali glasovi izvode vokalize, donekle potvrđujući teze pojedinih naučnika da su ove deonice bile izvođene na instrumentima. Interpretacija ansambla Orlando konsort poseduje prigodna tempa i opšte uzevši je dobro izbalansirana, sa samo povremenim nedostatkom zvučnog prisustva dubljih glasova.

Urednica emisije: Ivana Neimarević



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво