Festival Proms 2019

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 14. avgusta u Rojal Albert holu u Londonu. Na programu je bilo jedno od najinspirativnijih dela iz opusa Hektora Berlioza – oratorijum Hristovo detinjstvo, opus 25 – čijim je izvođenjem na prošlogodišnjem Promsu obeležena 150 godina od kompozitorove smrti. Izvode: orkestar Hale iz Mančestera, vokalni ansambli Britn Sinfonia Vojsis i Dženesis Sikstin pod upravom mladog francuskog dirigenta Maksima Paskala koji je ovim nastupom debitovao na Promsu. Solisti su: mecosopran Žuli Bulijan – Devica Marija, tenor Alen Klejton je narator, bariton Roderik Vilijams – Josif, a bas Nil Dejvis – Irod.

Iako Berlioz nije bio religiozan, čitavog života je bio naklonjen lepoti duhovne muzike koja ga je očarala još dok je bio dete. Istoričari ističu da je ovo delo inspirisano i oratorijumima njegovog učitelja, francuskog kompozitora Žan-Fransoa Le Sijera.

Delo je koncipirano u tri odlomka, a tekst je Berlioz pisao po uzoru na drugo poglavlje Jevanđelja po Mateju, nazvano Bekstvo Svete porodice u Egipat. Ova sveta trilogija, kako ju je kompozitor često nazivao, pisana je u poznom periodu njegovog stvaralaštva: od 1853. do 1854. godine, a premijerno je izvedena 10. decembra 1854. godine u nekada popularnoj dvorani Erc u Parizu. Solistima i horom pariske opere Komik dirigovao je Berlioz.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво