Читај ми!

Sa beogradskih scena

Reprodukujemo snimak koncerta Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, koji je održan 13. februara 2020. godine u dvorani Kolarčeve zadužbine. Na ovom koncertu iz ciklusa „Premijere” izvedene su kompozicije „Anastazis” Lazara Đorđevića, Koncert za harfu Alberta Zabela i Velika simfonija u Ce duru Franca Šuberta.

Na početku koncerta izvedeno je delo Anastazis mladog kompozitora Lazara Đorđevića. Osnovne i master studije Đorđević je završio 2015. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Zorana Erića, a trenutno je student treće godine doktorskih studija u istoj klasi. Dobitnik je prve nagrade konkursa Nova srpska muzika za harmoniku u okviru internacionalnog festivala Eufonija, kao i nagrada iz fonda Stevan Hristić za delo Reminiscence i iz fonda Josip Slavenski kao autor prvog srpskog koncerta za harmoniku i orkestar pod nazivom Memoria in Eterna.

Inspiracija za nastanak dela Anastazis iz 2016. godine, bila je, prema rečima autora, vizantijska freska iz 14. veka koja se nalazi u Crkvi Hrista Spasitelja, poznatija kao Hora u Carigradu, današnjem Istanbulu. Na njoj je predstavljen upravo Anastazis, odnosno trenutak kada uskrsli Hrist silazi u predvorje pakla radi spasenja duša pravednika. Ova kompozicija rezultat je autorovog višegodišnjeg istraživanja i eksperimentisanja u oblasti tembra, kao i stalnog traganja za novim izražajnim sredstvima. Napisana je za dvojni sastav simfonijskog orkestra koji uključuje i dvostruku bateriju udaraljki, klavir i harfu.

Druga tačka na koncertu bio je Koncert za harfu i orkestar u ce molu opus 35 ruskog kompozitora i harfiste nemačkog porekla Alberta Zabela. Kao solistkinja nastupila je harfistkinja Katarina Stanković, koja je trenutno na postdiplomskim studijama na Akademiji muzičke umetnosti u Pragu. Dobitnica je brojnih nagrada na domaćim i inostranim takmičenjima, od kojih se izdavajaju treća nagrada na Internacionalnom festivalu harfe u Zagrebu kao i zlatna plaketa na Trećem međunarodnom takmičenju Društva harfista Slovenije u Velenju.

Poslednja tačka na koncertu bila je Velika simfonija u Ce duru Franca Šuberta.

Autorka emisije Jelena Damjanović

 

 

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се