Gramofonija – F. Mendelson: Simfonije broj 4 i 5

Emitovaćemo zapise sa ploče koju je objavila naša produkcijska kuća po licenci Dojče gramofona, na kojima simfonijska ostvarenja Feliska Mendelsona tumače članovi Berlinske filharmonije pod upravom Lorina Mazela.

Ove snimke su zabeležili Gerhard Henjes i Karlhajnc Šnajder u januaru i aprilu 1961. godine u crkvi Isusa Hrista u Berlinu, i iste godine su objavljeni u više verzija – kao mono izdanje, promo-ploča i u uobičajenom stereo el-pi formatu koji je neposredno nakon objavljivanja nagrađen Gran prijem za disk. Sledeće godine je Dojče gramofon predstavio i izdanja za francusko, a nešto kasnije i za američko tržište, pored nemačkih reizdanja iz 1966, 67, 70, 71, 78. i konačno, 2009. godine, kada je ovaj snimak objavljen na kompakt-disku u okviru serije kojom je obeleženo 111 godina postojanja nemačkog najvećeg izdavača.

Za razliku od ploča matične produkcije, vinili izrađivani po licenci nisu bili tako brojni, što ih danas čini kuriozitetima koji imaju određenu sakupljačku vrednost. Čehoslovački Suprafon je u dva navrata objavljivao ovu ploču, i to kao regularno izdanje i u okviru serije „Gramofonski klub". Zanimljivo je da je u Italiji pored oficijelnog, postojalo i izdanje kuće De Agostini kao deo edicije „Veliki kompozitori", dok je jugoslovensko izdanje na plastici imalo ugraviran natpis „U svetu simfonije". Značajno je istaći da je ove snimke 2015. godine ponovo objavila na vinilu holandska kompanija Vinyl Passion Classical u remasterovanoj verziji.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво