Sublimne frekvencije

Album „Balade za ljude i zveri” Viniča Kaposele

Kaposela je rođen 1965. godine u Hanoveru, a umetnički je stasao u andergraund krugovima pokrajine Emilija Romanja. Smatra se jednim od vodećih italijanskih kantautora koji se izdvaja ne samo po muzičkoj inventivnost, već i izuzetno visokom kvalitetu tekstova.

Na albumu Balade za ljude i zveri, Kaposela se kroz fantastični svet srednjovekovnih likova i bića kao što su zveri, vitezovi, sveci, vile i vilenjaci, obraća zapravo problemima današnjice. Prema njegovim rečima, „Zapadni svet se danas susreće sa novim srednjim vekom, zbog urušavanja slobode govora i kulturnih vrednosti, manjka duhovnosti i uništavanja prirode”, te je, pozivajući se na Srednji vek, želeo da ukaže na sličnosti sa aktuelnim dešavanjima u svetu. Nastavio je, kao i na prethodnim izdanjima, da stvara pod uticajima tradicionalne muzike Mediterana i Italije, koje je ovog puta kombinovao sa valcerima, pankom, raj muzikom Alžira, blugrasom, madrigalima i filmskom muzikom Enia Morikonea.

Album Balade za ljude i zveri Viniča Kaposele sniman je u Milanu, Montekantu i Sofiji. Pored velikog broja muzičara sa kojima je sarađivao u realizaciji ovog albuma kao što su kantautor Masimo Zamboni, kompozitor Stefano Nani, gitarista Mark Ribo i lautista Jorgos Ksiluris, učestvovao je i Nacionalni orkestar Bugarskog radija.

Autorka emisije Jelena Damjanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво