Hronika Trećeg programa

Pročitaćemo osvrt Dolores Stanojević na izložbu slika Rubensa Korubina „Atelje, radost slikanja” koja je bila otvorena u galerijskom prostoru „Ćifte Amam” u Skoplju, a potom osvrt Nikole Živanovića na roman Draška Sikimića „Čvor na omči”, objavljen u izdavačkoj kući LOM u Beogradu.

Na retrospektivnoj izložbi Atelje, radost slikanja, koja je održana od 8. do 31. oktobra, prikazano je više od osamdeset slika Rubensa Korubina, od kojih su neke pozajmljene iz privatnih zbirki. Ovaj umetnik, koji je rođen u Prilepu, a školovao se u Beogradu i Parizu, inspiraciju najviše nalazi u prirodi, potom u literarnim izvorima, a često je slikao i svoju suprugu, koja se pojavljuje na mnogim platnima u različitim ulogama i ponekad izmenjenog lika. Kako nas obaveštava Dolores Stanojević, na izložbi posebnu pažnju privlači i triptih od tri metra pod nazivom „Anđeo i dva grada" ili mrlje prosutog vina, kao i druga platna velikih dimenzija „Jesenja priviđenja", „Ples sunca", „Letnja kiša", „Limunovo drvo", „Ptičja simfonija", „Ponoćni randevu" i tako dalje. Takođe, na izložbi su predstavljeni i crteži i skice kojima je umetnik dodao pisane zabeleške i koje kao takve, ali bez ambicije da za sada prerastu u neke veće dimenzije, poseduju isti duh i istu magijsku moć dve strane prirode, ponegde simbolički predstavljene i u oštrom suprotstavljanju svetlosti i senke.

* * *

Novi roman Draška Sikimića Čvor na omči ispripovedan je iz perskpektive marginalca, obeleženog fizičkim nedostatkom, koga takva pozicija čini odlučnijim i hrabrijim, makar u sopstvenom mišljenju - spreman je da se sukobi sa najrazličitijim predrasudama naroda na ovom prostoru, koje baš zato što su kontradiktorne jedna drugoj, često izgledaju tako da se svako mora privoleti jednoj ili drugoj opciji. „Ne samo da je nemoguće prihvatiti obe, već i odbaciti obe". Pri tome, Sikimić svesno podmeće nedostatke svom junaku, koji se ponekad u besu baš poziva na ono što kritikuje jer zna da tako može ubediti suparnika. Teme samoubistva, ljubavi, religije i umetnosti zaokružuju roman. Umesto Boga, junak nalazi ljubav. Ali ta ljubav je već nagoveštena na početku romana, a zatim i potvrđena kroz sudbonosnu utakmicu Mančester Junajteda kada je devojka koja je junakov glavni ljubavni interes rođena, a kada je on postao fan tog kluba. Simbolično, na početku romana, paralelno sa rukom koja napušta junakovo telo, iz njegovog omiljenog kluba odlazi trener. Kako zaključuje Nikola Živanović, zaista mnogo niti prožima celu ovu knjigu koja je pažljivo i strpljivo pisana, tako da se dejstvo svake rečenice oseća širom romana.

Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се