Gramofonija – Prokofjev: Peta simfonija

Čućete Petu simfoniju u Be-duru opus 100 Sergeja Prokofjeva u interpretaciji članova Velikog simfonijskog orkestra Centralne radio-televizije SSSR-a pod upravom Genadija Roždestvenskog, sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Melodija 1965. godine.

Ovaj snimak je nastao u ediciji posvećenoj simfonijskoj muzici Sergeja Prokofjeva koju je sovjetski državni izdavač pokrenuo sredinom šezdesetih godina. Pojedine ploče iz ove serije sa prepoznatljivim omotom dizajniranim na osnovu portreta Vasilija Šuhareva koje je realizovao producent Igor Veprincev, emitovali smo u prethodnim emisijama. Međutim, zapisi Pete simfonije se izdvajaju po tome što su u narednim decenijama doživeli neobično putovanje obeleženo brojnim reizdanjima u SSSR-u, SAD-u i Evropi, nezavisno od ostalih snimaka iz serije. Naime, ubrzo posle originalnog izdanja, objavljeno je nekoliko novih albuma, sa izmenjenim omotom, koji su pored ovog dela mogli sadržati i druga ostvarenja. U periodu između 1965. i 1971. godine objavljena su i dva licencna izdanja za inostranstvo. Prvo je objavljeno u Sjedinjenim Američkim Državama posredstvom kompanije Ejndžel sa kojom je Melodija sarađivala, dok je u Velikoj Britaniji posebno izdanje predstavio Hiz master's vois. Tokom sedamdesetih godina objavljeno je još nekoliko sovjetskih istočnonemačkih vinila, a značajno je istaći i da je kompanija Haj-def tejp transfers uvrstila ovaj snimak među svoja digitalna reizdanja važnih snimaka audiofilskog kvaliteta.

Još jedna osobenost ovih snimaka jeste i u tome što je svako reizdanje imalo novi omot sa drugačijim tekstom i grafičkim rešenjem. Pored originalnog dizajna na kojem autor programskog komentara nije potpisan, nijedno sovjetsko reizdanje koje je objavljeno sa istim tekstom ne sadrži ime njegovog autora, za razliku od britanske verzije koju je napisao čuveni muzički kritičar Malkolm Rejment, dok je tekst na nemačkim pločama delo muzikologa Valtera Zigmund-Šulcea.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи