Hronika Trećeg programa

Možete pratiti tekst Todora Kuljića „Opomena ili subverzija”, napisan povodom knjige Dejana Jovića „Rat i mit: Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj”, koju je objavila izdavačka kuća Fraktura iz Zagreba.

Knjiga zagrebačkog politikologa Dejana Jovića Rat i mit: Politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj je odmah po objavljivanju 2017. godine izazvala burna reagovanja, što i ne čudi s obzirom na autorov kritički i provokativni pristup izuzetno osetljivoj temi. Kako nas obaveštava Todor Kuljić, pojmovnu mrežu knjige čine: mit – identitet – elite kao dizajneri identiteta – etnototalitarizam – identitetska tranzicija – Domovinski rat. Autor se bavi procesom stvaranja rata i njegovom upotrebom u radikalnom preoblikovanju identiteta u Hrvatskoj, pri čemu mu pristup nije primodrijalistički već situacionistički.

U konstruktivističkom duhu, Jović piše o tome da nacionalni identitet nije statičan, nego da se uvek iznova menja, nekad i preimenuje, a da to čine elite pošto je identitet nerazdvojiv od borbe za moć. Svestrano je razmotrena otvorena i skrivena funkcija Domovinskog rata, kojem se ne zna ni početak ni kraj i koji se ne završava jer se borbe i dalje vode protiv unutrašnjeg neprijatelja. U ovim borbama Jovićeva knjiga nije otvorila pozadinsku čarku nego frontovsku bitku za novu političku kulturu. Pisac je, beskompromisno i uverljivo, lišen političkih štitnika, objasnio zašto je mit o Domovinskom ratu u hrvatskoj kulturi sećanja van rasprave kao nedovršena tranzicija iz rata u mir, zašto su hrvatski branitelji izuzeti iz zakona kao stvoritelji nezavisnosti i zašto je Hrvatska više od svih zemalja u okruženju nacionalistički najhomogenija, piše Kuljić.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво