Antologija srpske muzike

Kamerna ostvarenja Ljubice Marić

Ljubica Marić je jedna od najznačajnijih autorki muzičke kulture u Srbiji i najzanimljivijih ličnosti našeg stvaralaštva. U svom bogatom opusu, kako ukazuje Vlastimir Peričić, njen stilski profil uglavnom se tokom vremena nije menjao. Naime, osim prolaznog interesovanja za četvrtstepenu muziku koju je imala prilike da upozna na studijama u Pragu, kao i kratkotrajnu fazu oslanjanja na materijal preuzet ili inspirisan tradicionalnom muzikom, Ljubica Marić je svoj rad usmeravala na istraživanje novog zvuka i izraza, tražeći uporište u filozofiji i otkrivanju najdubljih, praiskonskih slojeva u čoveku.

Na početku emisije slušaćete Sonatu za violinu i klavir, iz 1948. godine, koju, po Peričićevom tumačenju, odlikuje snažna ekspresivnost i indirektna povezanost sa muzičkim idiomom rodne zemlje. Nakon toga sledi Brankovo kolo iz 1953. godine, u kojem je kompozitorka koristila materijal preuzet iz muzičkog folklora. Slušaćete i melodijsku recitaciju za sopran i klavir nazvanu Čarobnica, iz 1964. godine, koju je kompozitorka pisala na tekst rimskog pesnika Vergilija, a u kojem devojka vradžbinama doziva Dafnisa da joj se vrati.

U drugom delu emisije čućete tri dela pisana početkom devedesetih godina prošlog veka, a koja predstavljaju sublimaciju kompozitorkinog celokupnog muzičkog i stvaralačkog iskustva: kompoziciju Čudesni miligram za flautu i sopran, ostvarenje Arhaja za gudački trio, kao i klavirski trio Torzo.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи