Gramofonija – Setečento u Italiji

Dela kompozitora koji su stvarali tokom osamnaestog veka na Apeninskom poluostrvu u interpretaciji članova ansambla Ars Rediviva pod upravom Milana Munclingera. Ploču je objavila produkcijska kuća Suprafon 1979. godine.

Ansambl posvećen proučavanju stare muzike Ars Rediviva bio je jedan od prvih u Čehoslovačkoj koji je primenio muzikološka istraživanja na izvođačku praksu, čini se, pre svega zahvaljujući muzikologu i flautisti Milanu Munclingeru koji je osnovao ovaj ansambl 1951. godine u Pragu. Albumi ovog ansambla se najčešće razlikuju od srodnih izdanja po vrlo predanom istraživanju brojnih aspekata snimljenih kompozicija, od muzičkih pojedinosti do šireg društvenog i istorijskog konteksta, o čemu svedoče izdanja poput „Kamerna muzika porodice Bah", „Francuska barokna muzika", kao i ploča koju večeras emitujemo, posvećena muzici italijanskog 'setečenta'. Iako je većina albuma Ars Redivive rezultat arhivskih i naučnih istraživanja, to se nije negativno odrazilo na popularnost njihovih ploča. Naprotiv, nekoliko albuma u periodu od početka šezdesetih, pa sve do sredine osamdesetih godina prošlog veka, bilo je objavljeno u čak deset verzija, što je uspeh koji se može porediti sa komercijalnim izdanjima.

Ploča je snimljena u studiju Narodnog doma u Pragu aprila 1976. godine, a snimateljski tim su činili Stanislav Sikora i Milan Slavicki.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара