Džez

Nastupi grupa Acoustic Unity Garda Nilsena i Time is a Blind Guide Tomasa Stronena, održani 24. i 25. aprila ove godine na festivalu Jazzahead u Bremenu.

Gard Nilsen je jedan od najaktivnijih bubnjara na skandinavskoj džez sceni. Kako sam ističe, na turneji je preko 200 dana u toku godine, a među bendovima u kojima svira su Bushman's Revenge, Cortex i mnogi drugi. Predvodnik je vlastitog sastava Acoustic Revenge, kvarteta koji snagu crpi kako iz fri-džeza šezdesetih godina prošlog veka, tako i slobodnijih formi hard-bapa iz istog perioda, prevedenih u savremeni kontekst. U tom smislu Nilsen se dosledno nadovezuje na trend bendova u Norveškoj i Švedskoj koji neguju sličnu estetiku kao što su pomenuti Cortex ili bendovi Martina Kihena, odnosno Ane Hegberg, ali snagom sviračke nadahnutosti prevazilazi derivativnost osnovnog koncepta.

Tomas Stronen je dugogodišnji član dua FOOD, koji godinama objavljuje albume za ECM Records. Ova formacija jedna je od najuspešnijih u fuziji elektronskog džeza sa tipičnim „isiemovskim" eteričnim, ambijentalnim džez pasažima, a Stronen je njenom uspehu doprineo kao svestrani multiinstrumentalista. Pod svojim imenom je objavio album Time is a Blind Guide iz kojeg je nastala istomena postava u kojoj se približava klasičnijim džez formatima, a stilski zahvata i do sloja norveškog folklora, odnosno kamerne komponovane muzike.

Autor Nikola Marković
Urednik Ksenija Stevanović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво