Majstori baroka

Snimak nastupa soprana Marijane Flores i ansambla Kapela Mediteranea koji predvodi čembalista i dirigent Leonardo Garsija Alarkon, zabeležen 29. jula u Kadogan Holu u Londonu okviru festivala Proms.

U fokusu ovog koncerta bila je venecijanska muzika 17. veka, a istovremeno je obeležena i 400. godišnjica od rođenja kompozitorke, pevačice i pesnikinje Barbare Stroci. Rođena 1619. godine, Stroci je bila učenica Frančeska Kavalija, kome je i posvetila dve zbirke solo pesama. Zbog svojih izuzetnih vokalnih sposobnosti i pevačkog dara, 1637. godine postala je članica Akademije delji Unisoni, ogranka za muziku jedne od najznačajnijih književnih akademija i venecijanskih ustanova, Akademije delji Inkonjiti. Pomerajući mogućnosti vokalnog izraza na kreativan način, Barbara Stroci je inkorporirala svoje vokalno umeće u kompozicije koje je pisala.

Tako su se na programu ovog koncerta pored njenih dela, našla i dela njenog učitelja Frančeska Kavalija, kao i arije još jedne Kavalijeve učenice – Antonije Bembo, koja je, iako rođena u Veneciji, svoju karijeru gradila u Parizu.

Autorka emisije Jelena Damjanović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво