Festival u Edinburgu 2019

Gudačke kvartete Jozefa Hajdna, Bele Bartoka i Ludviga van Betovena svira kvartet Kazals, u sastavu: Vera Martinez-Mehner i Abel Tomas, violine, Džonatan Braun, viola, i Arnau Tomas, violončelo. Snimak je sa koncerta održanog 6. avgusta u Kvins Holu.

Nakon osvajanja prve nagrade na dva prestižna konkursa – Londonskom takmičenju i Bramsovom takmičenju u Hamburgu – kvartet Kazals je otvorio vrata svetskih kamernih, festivalskih i koncertnih pozornica. Na bogatom repertoaru ovog ansambla, osnovanog u Madridu 1997. godine, nalazi se veliki broj dela od baroknih do savremenih autora, a članovi ansambla su usmereni i na rad sa savremenim španskim kompozitorima čija dela premijerno izvode.

Izvođački stil ansambla pokazuje kako ovi umetnici u velikoj meri poznaju stilske karakteristike i izvođačke prakse različitih epoha. Njihove interpretacije kritičari i publika ocenjuju kao „čiste i pune ekspresije... one stvaraju jedinstveni spoj strastvene izražajnosti i izuzetne virtuoznosti".

Kvartet Kazals je proglašen za kulturnog ambasadora Katalonije, a interesantno je istaći da ovaj ansambl svake godine održava koncerte u Kraljevskoj palati u Madridu. Tom prilikom muziciraju na primercima iz kolekcije ukrašenih Stradivarijusovih instrumenata, a interesantno je istaći da će članovi kvarteta biti rezidentni umetnici ovog velelepnog zdanja naredne, 2020. godine. Pored bogatog diskografskog opusa, u narednoj koncertnoj sezoni kvartet Kazals će realizovati i snimke kompletnog ciklusa gudačkih kvarteta iz Mocartovog kasnog opusa, kao i ostvarenja mađarskih autora: Bele Bartoka, Đerđa Ligetija i Đerđa Kurtaga.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво